Current Affairs Today – Latest Current Affairs

Current affairs are important for all the candidates preparing for various Competitive Entrance and Government Recruitment Examinations. Day by day the weightage of current affairs is increasing in the General Awareness section of all exams especially UPSC, State PCS, CDS, SSC, BANKING exams, Railway Exams, etc. Latest Current Affairs For Competitive Exams PDF is available here to download in Hindi & English languages.

Close Ads

Latest Current Affairs (Today’s Quiz)

Latest Current Affairs topics covers on current events and competitive topics based on History, Geography, Indian Polity, Indian Economy, General Science, Physics, Chemistry, Biology, Botany, Computer, General Knowledge, etc. Our Latest Current Affairs Questions And Answer Fare very simple and easy to understand. so download latest pdf of India Current Affairs [Nation & States] MCQs.

Close Ads

Daily Current Affairs

    • Daily Current Affairs Quiz : July 19, 2022
    • Daily Current Affairs Quiz : July 17-18, 2022
    • Daily Current Affairs Quiz : July 16, 2022
    • Daily Current Affairs Quiz : July 15, 2022
    • Daily Current Affairs Quiz : July 14, 2022
    • Daily Current Affairs Quiz : July 13, 2022
    • Daily Current Affairs Quiz : July 12, 2022
    • Daily Current Affairs Quiz : July 10-11, 2022
    • Daily Current Affairs Quiz : July 9, 2022
    • Daily Current Affairs Quiz : July 8, 2022

Current Affairs Quiz Year Wise

    • Current Affairs 2023 PDF (English)
    • Current Affairs 2022 PDF (English, Hindi)
    • Current Affairs 2021 PDF (English, Hindi)
    • Current Affairs 2020 PDF (English, Hindi)
    • Current Affairs 2019 PDF (English, Hindi)
    • Current Affairs 2018 PDF (English, Hindi)

Monthly, Daily Current Affairs PDF Download Here

    • Current Affairs July 2024 (GK Updates)
    • Current Affairs June 2024 (GK Updates)
    • Current Affairs May 2024 (GK Updates)
    • Current Affairs April 2024 (GK Updates)
    • Current Affairs March 2024 (GK Updates)
    • Current Affairs February 2024 (GK Updates)
    • Current Affairs January 2024 (GK Updates)

Important Current Affairs

Q1. The FAITH 2035 vision document has recently been released for which sector?
(a) Infrastructure
(b) Agriculture
(c) Banking
(d) Tourism
(e) Service

Ans.(d)
Sol. Federation of Associations in Indian Tourism & Hospitality (FAITH) has released the FAITH 2035 vision document containing goals and an execution path for making Indian tourism preferred and loved by the world by the year 2035.

Q2. What is the total outlay for the newly launched scheme of Ministry of Education, New India Literacy Programme, for five years from FYs 2022-2027?
(a) Rs 5000.50 crore
(b) Rs 1037.90 crore
(c) Rs 2156.80 crore
(d) Rs 1748.40 crore
(e) Rs 2048.40 crore

Close Ads

Ans.(b)
Sol. Ministry of Education has approved a new scheme named “New India Literacy Programme for the period FYs 2022-2027 to cover all the aspects of Adult Education. The total outlay of “New India Literacy Programme” is Rs.1037.90 crore for the FYs 2022-27.

Q3. ‘Cope South 22’ is a joint airlift exercise between which countries?
(a) Bangladesh and the United States
(b) India and Nepal
(c) United States and Japan
(d) Japan and Bangladesh
(e) Bangladesh and Pakistan

Ans.(a)
Sol. The air forces of Bangladesh and the United States will conduct a joint tactical airlift exercise ‘Cope South 22’ from February 20, 2022. The six days exercise has been sponsored by Pacific Air Forces (PACAF).

Q4. Twitter Inc has partnered with which company to improve the support for its ‘Tips’ feature in India?
(a) Instamojo
(b) Paytm
(c) Infibeam Avenues
(d) PayU
(e) Phonepe

Ans.(b)
Sol. Twitter Inc has partnered with Paytm’s payment gateway to improve the support for its ‘Tips’ feature in India.

Q5. Which team has won the Senior National Volleyball Championship 2021-22 in men’s category?
(a) Indian Army
(b) Indian Railways
(c) Kerala
(d) Haryana
(e) Delhi

Ans.(d)
Sol. Haryana defeated the Indian Railway 3-0, to win Men’s title in Senior National Volleyball Championship 2021-22.

Q6. Which team has won the 2021 FIFA Club World Cup Championship?
(a) Chelsea
(b) Manchester City
(c) Liverpool
(d) Palmeiras
(e) Manchester United

Ans.(a)
Sol. English club Chelsea defeated Brazilian club Palmeiras, 2-1, to win the 2021 FIFA Club World Cup final.

Q7. Which team has defeated the Indian Railway to lift the women’s title at 70th Senior National Volleyball Championship 2021-22.
(a) Talkatora Stadium
(b) Dr Shyama Prasad Mukherjee Indoor Stadium
(c) Gachibowli Indoor Stadium
(d) Biju Patnaik Indoor Stadium
(e) Indira Gandhi Stadium

Ans.(d)
Sol. In women’s category, Kerala defeated the Indian Railway 3-1, to lift the 70th Senior National Volleyball (Men & Women) Championship 2021-22, held at the Biju Patnaik Indoor Stadium, KIIT Deemed to be University, Bhubaneswar from February 07 to 13, 2022.

Q8. RBI has extended the deadline for non-banking financial companies (NBFCs) to comply with new Non-Performing Assets (NPAs) classification norms to ________________.
(a) June 2023
(b) December 2023
(c) December 2022
(d) January 2025
(e) September 2022

Ans.(e)
Sol. Reserve Bank of India extended the deadline for non-banking financial companies (NBFCs) to comply with new Non-Performing Assets (NPAs) classification norms (the norms are issued by RBI in Nov 2021) to September 2022 from the earlier deadline of March 2022.

Q9. Who has been appointed as Brand Ambassador of Gaming app A23?
(a) Akshay Kumar
(b) Shah Rukh Khan
(c) Amitabh Bachchan
(d) Sourav Ganguly
(e) Virat Kohli

Ans.(b)
Sol. A23, the gaming application owned by Head Digital Works, an online skill gaming company, has roped in Bollywood actor Shah Rukh Khan as its brand ambassador.

Q10. Who among the following has been appointed as India’s first national maritime security coordinator?
(a) Dharmendra S Gangwar
(b) Sanjay Bandopadhyay
(c) G Ashok Kumar
(d) Neelam Shammi Rao
(e) Sundeep Kumar Nayak

Ans.(c)
Sol. Retired Vice Admiral G Ashok Kumar has been appointed as the India’s first national maritime security coordinator by the government.

Q11. Which bank has recently bagged three awards at the 17th Annual Banking Technology Conference and Awards: 2020-21 Next-Gen Banking, all runners up?
(a) Union Bank of India
(b) Karnataka Bank
(c) Indian Bank
(d) Punjab National Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

Ans.(b)
Sol. Karnataka Bank has bagged three awards at the 17th Annual Banking Technology Conference and Awards: 2020-21 Next Gen Banking.

Q12. Who among the following has authored the book titled “Dignity in a Digital Age: Making Tech Work for All of Us”?
(a) Rahul Rawail
(b) Chandrachur Ghose
(c) V L Indira Dutt
(d) Ro Khanna
(e) Jayanta Ghosal

Ans.(d)
Sol. A new book titled “Dignity in a Digital Age: Making Tech Work for All of Us” authored by Ro Khanna released.

Q13. Which of the following has become the world’s first bank to set up shop in the metaverse?
(a) BNP Paribas SA
(b) JPMorgan Bank
(c) Bank of China
(d) State Bank of India
(e) Bank of America

Ans.(b)
Sol. JPMorgan has become the world’s first bank to set up shop in the metaverse. The largest bank in the US has opened a lounge in the blockchain-based world Decentraland.

Q14. Late Dr. Chennaveera Kanavi was a veteran writer belonged to ___________literature.
(a) Malayalam
(b) Konkani
(c) Kannada
(d) Hindi
(e) Telugu

Ans.(c)
Sol. Channaveera Kanavi, an iconic poet and writer in the Kannada language, has passed away.

Q15. Sarbananda Sonowal virtually flagged off the ‘Most Awaited’ Water Taxi for citizens of _________.
(a) Goa
(b) Mumbai
(c) Kanyakumari
(d) Kochi
(e) Gokarna

Ans.(b)
Sol. Union Minister of Ports, Shipping and Waterways & AYUSH, Sarbananda Sonowal virtually flagged off the ‘Most Awaited’ Water Taxi for citizens of Mumbai, Maharashtra.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *